2014, waar is snx aan begonnen!?

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor snx » zo maart 16, 2014 3:00 pm

Afbeelding

Low budget propagator, bakje van Albert Hein waar muffins inzaten, nu 3 kokosplugjes. Handig omdat deze precies tussen de TL lampen in past, dus misschien net dat ene graadje celcius meer kan bereiken...

Afbeelding

En toch nog wat leven in de Caloro! En ook zo'n haakje in de Hungarian Yellow Wax. Blij dat ik de plugjes nog wat tijd gegeven heb.
seizoen 2013, 2014, 2016, 2018
Avatar gebruiker
snx
 
Berichten: 1102
Geregistreerd: zo jul 21, 2013 10:38 pm
Woonplaats: Groningen
Has thanked: 781 times
Been thanked: 729 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor Ulbe » zo maart 16, 2014 5:02 pm

Voorzichtig dat je de plugjes niet te nat laat worden, bij mij werden sommige pluggen erg solide na overmatig water geven, hier wortelen de jonge plantjes erg slecht doorheen.
Avatar gebruiker
Ulbe
 
Berichten: 718
Geregistreerd: do mei 23, 2013 2:17 pm
Woonplaats: Oldenburg (DE)
Has thanked: 170 times
Been thanked: 149 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor snx » di maart 18, 2014 10:24 pm

Kruiden, gezaait op 9 maart, nu dus 9 dagen onderweg. Alleen rozemarijn, oregano en peterselie moeten nog bovenkomen, van die laatste weet ik dat het lang kan duren. Helemaal rechts 3 vakjes aubergine, zaden van de Lidl.
Afbeelding

De bak met diversen aan pepers, 4 vakjes acmella, 6 soorten tomaten, en 6 vakjes afrikaantjes (Tagetes Bonita). Gezaaid op 6 maart, de afrikaantjes wat later. Deze moeten kiemen in de vensterbank... tomaatjes doen dat wel, pepers nog niet zo. In de acmella bakjes zie ik 2 hele kleine groene dingetjes boven komen.
Afbeelding

En een indruk van de voortgang van de 1e zaaironde, van 2 feb, 5 week oud nu. Helaas hier en daar wat schade omdat ik weer eens te ongeduldig was en zo nodig verdunde voeding meende te moeten geven. :oops: Schade valt nog mee gelukkig.
Afbeelding
edit: die opgedroogde voedingszouten zijn nog van vorig jaar, zó veel had ik ze nou ook weer niet gegeven nu :)
Laatst bijgewerkt door snx op wo maart 19, 2014 10:41 am, in totaal 1 keer bewerkt.
seizoen 2013, 2014, 2016, 2018
Avatar gebruiker
snx
 
Berichten: 1102
Geregistreerd: zo jul 21, 2013 10:38 pm
Woonplaats: Groningen
Has thanked: 781 times
Been thanked: 729 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor inca berry » di maart 18, 2014 11:24 pm

Dat ziet er goed uit, mooie gezonde plantjes hoor... :clap
Afbeelding

Afbeelding KCBS Certified BBQ Judge
Avatar gebruiker
inca berry
Moderator
 
Berichten: 769
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 11:50 pm
Woonplaats: Ederveen
Has thanked: 41 times
Been thanked: 206 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor Fuego » wo maart 19, 2014 5:53 pm

ziet er goed uit ! :h
Avatar gebruiker
Fuego
 
Berichten: 236
Geregistreerd: do nov 21, 2013 8:54 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 55 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor donaldk » wo maart 19, 2014 11:20 pm

Die opdruk van de groentenstekers lijkt hetzelfde als van de stekers die bij de groentenzaden van de Action zaten. Alsi heeft ze ook weer in de aanbieding. Maar weet niet of ik er speciaal heen ga. Zaterdag hebben ze hopelijk wel die vleesthermometer voor 5 euro, vorig jaar hadden ze amper 'keukenhulpjes' binnen gehad, dus die hadden ze niet meer toen ik kwam.
Avatar gebruiker
donaldk
 
Berichten: 3909
Geregistreerd: za sep 01, 2012 4:36 am
Has thanked: 61 times
Been thanked: 610 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor snx » wo maart 19, 2014 11:34 pm

Klopt Donald, die kruiden komen bij de Action vandaan, ze hebben twee versies, elk met 6 soorten. Overigens liggen die zakjes ook wel bij andere winkels, heb ze bij zo'n 1-Euro-store gezien. Waarom ze groente als Rucola erbij in stoppen is me een raadsel, en lavas (lovage, maggiplant) is iets dat een enorme woekerende struik kan worden als je niet uitkijkt. Misschien in de toekomst maar eens wat gerichter op zoek naar specifieke kruidensoorten, maar voorlopig hoop ik hier in de keuken even mee vooruit te kunnen.
seizoen 2013, 2014, 2016, 2018
Avatar gebruiker
snx
 
Berichten: 1102
Geregistreerd: zo jul 21, 2013 10:38 pm
Woonplaats: Groningen
Has thanked: 781 times
Been thanked: 729 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor donaldk » wo maart 19, 2014 11:48 pm

Lavas groeit vroeg uit, vroeg oogsten daarna kan hij echt tot manshoog doorschieten in de volle grond. Maar als je geen zaad wilt, voor kweek of om te eten in bijvoorbeeld soepen of inmaakzuur, kap je die stelen gewoon af en krijg je misschien nog wat nieuw blad. Door de vroege oogst kun je het nog in de zon drogen (weken) en dan fijnwrijven en zeven. Ook die dikke stelen kun je oogsten en eten, nou ja als trekgroente in bijvoorbeeld soep, dus alleen smaak laten afgeven.
Avatar gebruiker
donaldk
 
Berichten: 3909
Geregistreerd: za sep 01, 2012 4:36 am
Has thanked: 61 times
Been thanked: 610 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor Hampie » do maart 20, 2014 12:11 am

Gedroogde lavas verliest zijn smaak, net als vele andere tuinkruiden. Persoonlijk vries ik lavas veel liever in. Doe daarvoor de hele gewassen stengels met bladen in een vuilniszak en doe deze in de vriezer. Volgende dag als de boel bevroren is de zak met lavas flink meppen, zo verkruimel je de lavas. De dikke stengels kun je er nu uithalen en de verkruimelde bladen in plastic bakjes doen en bewaren in de vriezer.
Onontbeerlijk in snert (erwtensoep), of voor gebruik in zelf getrokken runderbouillon.
Avatar gebruiker
Hampie
 
Berichten: 1649
Geregistreerd: vr jan 24, 2014 7:07 pm
Woonplaats: Hindeloopen
Has thanked: 2204 times
Been thanked: 1255 times

Re: 2014, waar is snx aan begonnen!?

Berichtdoor donaldk » do maart 20, 2014 12:42 am

Dank je voor de tip. Er zit nog aardig wat aroma aan het poeder van vorig jaar. Ik gebruik het zelf bijna niet, dus over de smaak kan ik nu niets zeggen. Stelen, eventueel insnijden/prikken zijn ook geschikt voor heel lang trekken zoals in bouillon. Ik zou de Lavas overigens wel eerst wassen en drogen voordat ie in de vriezer gaat, zitten hier altijd spinnetjes enzo in, als ik er neit op tijd bij ben is een deel van het blad ook al bruin, doorzichtig of verdwenen, dus extra werk in slechte delen wegknippen.
Avatar gebruiker
donaldk
 
Berichten: 3909
Geregistreerd: za sep 01, 2012 4:36 am
Has thanked: 61 times
Been thanked: 610 times

VorigeVolgende

Keer terug naar Kweekseizoen 2014

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron