Galapena's Kweekseizoen 2011

Plaats hier je seizoen 2011

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:36 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Galapena » zo 07 aug 2011, 06:41

Miek schreef:Ik zit net te bedenken dat het lekker is om aan jouw sambal nog wat koriander toe te voegen.



Da kan, je kan eindeloos variëren maar als je het maar simpel houd, met sambal moet je nooit te veel andere dingen erin doen anders neemt dat de boventoon, maar jah over smaak valt niet te twisten he, je ben er gek op, of je eet ze nooit ;)
Kweek seizoen 2011

Avatar gebruiker
Galapena

Berichten: 17
Geregistreerd: di 21 sep 2010, 10:33
Geslacht: man
Kweektopic 2011: viewtopic.php?f=52&t=3276
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:37 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Geedee » zo 07 aug 2011, 07:51

Galapena schreef:

Geedee schreef:welk recept heb jij van die sambal? en hoelang kun je die bewaren buiten de ijskast?



Eh das een eigen receptje heet SAMBAL PATRIJS het is een milde die lekker is bij chinees/indonesiche of surinaamse gerechten.

Code: Selecteer alles
        Ingrediënten:
        Voor een grote pot sambal:
        500g rode pepers (groen of mix kan ook doe ik altijd want ik verbouw toch elke keer wat anders)
        1 grote witte ui
        8-10 teentjes knoflook (naar smaak)
        1 eetlepel zout
        3 eetlepels bruine- of donkerbruine basterdsuiker
        2 dl ketjap manis
        olie (extrviers olijfolie)
        Benodigde atributen:
        Staafmixer (vijzel kan ook)
        Glazen pot met deksel (bijv. een lege jampot) of die van de xenos
        Stamper (stamppotstamper)
        Gemberstroop

Bereiding:
Snij de pepers door de helft . Pel de ui en snijd in stukjes. Zo ook met de knoflook. Doe eerst de stukjes ui en knoflook het eerst in de staafmixer en maal het fijn (niet te lang). Haal de ui/knoflookmengsel eruit. En fruit  deze met wat olijfolie in een pannetje. Doe hetzelfde met de peper. Zet een pannetje weer op het vuur en doe er een bodempje water in. Voeg vervolgens de fijngehakte pepers, knoflook en ui-mengsel toe en breng het aan de kook. Voeg dan de ketjap, suiker en zout toe. Breng het mengsel weer aan de kook en stamp met een stamper in het pannetje de ingrediënten fijn. Zorg dat het niet te nat wordt. Is het te droog voeg dan wat extra ketjap toe. Wanneer alles fijn is en het vocht verdampt, is de sambal klaar. Voeg na smaak als het kout is nog wat  Gemberstroop toe.

Let op: zet wel een raam of deur open tijdens het koken want de dampen kunnen behoorlijk irriteren! en kennis van mij die mag het niet eens van zijn vrouw van wege de stank dus goed ventileren of deze zomer gewoon buiten op een campingpitje koken ;) eet smakelijk

Zolang je de pot na het maken niet hebt geopend kan het het jaren bewaren hoor, maar als hij open is gaat ie bij mij gelijk de ijskast in, ik haal er altijd een beetje uit van te voren, zodat het op kamer temp kan komen.

Ik heb een nl sociaal sambal potje van porselein, met een lepeltje dat er boven hangt, daarvoor.




Tjeeeee gemak dient de mens: SELECTEER ALLES.....print en hoppaaah .....mijn eerste "wat kan ik allemaal met pepers" recept rolt uit de printer en kan in mn nog lege pepers mapje :lol:

Fijn zo'n forum!
2011 voor de eerste keer pepertjes gekweekt
Ik heb ook een website die voor een groot gedeelte over de tuin gaat: http://www.geedee.nl

Avatar gebruiker
Geedee

Berichten: 18
Geregistreerd: za 30 jul 2011, 12:18
Woonplaats: Bij Maastricht
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:39 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Miek » zo 07 aug 2011, 08:57

Galapena schreef:

Miek schreef:Ik zit net te bedenken dat het lekker is om aan jouw sambal nog wat koriander toe te voegen.



Da kan, je kan eindeloos varieren maar als je het maar simpel houd, met sambal moet je nooid te veel andere dingen erin doen anders neemt dat de boventoon, maar jah over smaak valt niet te twisten he, je ben er gek op, of je eet ze nooid ;)



Ja, smaak blijft inderdaad iets heel persoonlijks. ik denk ook niet dat je van andere ingrediènten er een te grote hoeveelheid moet toevoegen. Dan wordt het meer een pepersaus dan een sambal...
Mooi he, zo´n peperplant....

Avatar gebruiker
Miek

Berichten: 492
Geregistreerd: wo 13 apr 2011, 09:09
Geslacht: vrouw
Kweektopic 2011: viewtopic.php?f=52&t=3144
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:42 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Galapena » zo 21 aug 2011, 07:27
UPDATE
Zo even een update, de 4 planten groeide onafhankelijk van elkaar in het begin wel goed, maar naar verloop
van de tijd is er toch 1 die de geest gaf, waar het aan lag (shootme) ik weet ut niet, de wortels waren aangetast en ik denk een soor kevertje ofzo, je ziet ook goed op de onderstaande foto dat de plant erg slecht eruitziet.

Afbeelding

Verder is er 1 heel sterk das de 2e van rechts, maar alle 3 bloeien ze behalve die ziek is.
Ik heb deze ook gelijk gesnokt en is met wortel en al in de composthoop gegooid (recycelen he :mrgreen: )

Op de onderstaande foto's zie je bloemetjes van de rechter plant:
Afbeelding
en:
Afbeelding
En de laaste foto van de kruin van de 2e van links, die echt de sterkste is van de 4 zaailingen.
Afbeelding

Dat was het weer! happy growing!
Kweek seizoen 2011
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:47 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Galapena » di 06 sep 2011, 16:14
UPDATE
Ik had mijn plantjes verpot (de 3 die over zijn gebleven) naar een 1 literpot, ze staan nu binnen op de vensterbank, maar hebben toch een paar kleine pepertjes ontwikkeld, het is mij toch nog gelukt om dit jaar wat planten op te kweken.

Het trio ;)

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Dat was ut weer! :mrgreen:
Laatst bijgewerkt door Galapena op do 08 sep 2011, 13:57, in totaal 1 keer bewerkt.
Kweek seizoen 2011
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:47 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Zengrow » di 06 sep 2011, 17:45
Mooi hoor. Dat staat er nog veelbelovend bij :) Er zal wel weer verse sambal in het verschiet liggen.

En even ter aanvulling van je sambal recept. Ik lees vaak (bijna altijd) dat er suiker of bruine suiker in gaat. Sinds kort gebruik ik zelf Gula Aren, een Indonesische suiker van de suikerpalm. Deze Arengasuiker heeft een zeer goede smaak en is minder suikerzoet. Ik mag geen link meer plaatsen geloof ik dus google maar eens op Masarang.

Succes verder!
ZADENRUILLIJST 2011

Avatar gebruiker
Zengrow

Berichten: 817
Geregistreerd: zo 30 jan 2011, 08:32
Woonplaats: Aalst (B)
Kweektopic 2011: viewtopic.php?f=52&t=2912
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:48 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Billie » wo 07 sep 2011, 15:32
Massarang, da's palmsuiker, wel hele goeie kwaliteit. ;)
lees deze link maar even na...Hier vind je alles wat je moet weten over palmsuiker.

Groetjes

Avatar gebruiker
Billie

Berichten: 1564
Geregistreerd: za 07 aug 2010, 08:45
Woonplaats: Kwaadmechelen
Geslacht: man
Kweektopic 2011: viewtopic.php?f=52&t=1865
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:48 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Galapena » do 08 sep 2011, 13:56

Billie schreef:Massarang, da's palmsuiker, wel hele goeie kwaliteit. ;)
lees deze link maar even na...Hier vind je alles wat je moet weten over palmsuiker.

Groetjes




Bedankt voor de reacties, ja mijn sambal is een goed recept en inderdaat gebruik ik sinds een maand of 8 ook een alternatief voor bruine suiker , ik gebruik rietsuiker ongeraffineerd uit brazilie, maar dat Massarang lijkt me ook een goed alternatief, ik loop er niet mee te koop maar omdat ik DBII heb is geraffineerde suiker of snelle suikers niet echt goed voor me ;)
Kweek seizoen 2011

Avatar gebruiker
Galapena

Berichten: 17
Geregistreerd: di 21 sep 2010, 10:33
Geslacht: man
Kweektopic 2011: viewtopic.php?f=52&t=3276
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:50 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Galapena » za 17 sep 2011, 20:54
UPDATE

Nou er waren in het begin een aantal leden die de gedachten hadden 'zou dat nog wat worden',...nou ik heb al 10 pepers van rond de 6 cm ;) van 3plantjes in de vensterbank

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

dat was ut weer!
Kweek seizoen 2011
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Galapena's Kweekseizoen 2011

Berichtdoor Galapena » wo feb 29, 2012 1:50 pm

Re: Kweek seizoen 2011

Berichtdoor Sven_s » ma 19 sep 2011, 20:22
Het gaat alvast goed vooruit op de vensterbank! Je zou bijna gaan twijfelen om alle planten binnen te gaan houden volgend seizoen. :roll:
Ik kan niet tegen capsaicin...

Avatar gebruiker
Sven_s

Berichten: 94
Geregistreerd: ma 31 jan 2011, 15:50
Geslacht: man
Avatar gebruiker
Galapena
 
Berichten: 37
Geregistreerd: wo feb 29, 2012 9:46 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

VorigeVolgende

Keer terug naar Kweekseizoen 2011

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast