Gerigistreerde pepersoorten in NL

Gerigistreerde pepersoorten in NL

Berichtdoor Cats&Chilli's » za okt 28, 2017 4:13 pm

Er blijven altijd vragen over hoe om te gaan met commerciele soorten, zoals die in de supermarkt bijvoorbeeld. Mag je die zomaar zelf uitzaaien, vermeerderen, ruilen, of verkopen? En mag of moet je dan de oorspronkelijke naam gebruiken? Kun je problemen verwachten met de geregistreerde rechthebbende kweker?

Ik weet zelf ook niet alles, maar ik vond deze website die veel duidelijkheid schept:

https://www.agriholland.nl/dossiers/ie/home.html

Het kwekersrecht beschermt de exploitatie van een door een kweker ontwikkelde soort. De kweker heeft hiermee het alleenrecht op het vermeerderen en exploiteren van zijn soort.

"Daarnaast bestaat er nog een belangrijke uitzondering op het kwekersrecht. Materiaal van een beschermd ras dat eenmaal met toestemming van de houder van het kwekersrecht in de handel is gebracht, valt daarna niet meer onder het exclusieve recht van de kwekersrechthouder. Het recht van de kweker is dan 'uitgeput'. Dit betekent dat de houder van het kwekersrecht niet langer de bevoegdheid heeft om de verdere verhandeling of het verdere bedrijfsmatig gebruik van de plant of het plantendeel in kwestie tegen te houden.

Hierop bestaan echter ook twee uitzonderingen:
Ten eerste is het recht van de kweker niet uitgeput ten aanzien van handelingen die een verdere vermeerdering van het plantenras inhouden.

Ten tweede is ook de uitvoer, anders dan voor consumptie, van het plantenras naar een land waar geen kwekersrecht bescherming mogelijk is, die vergelijkbaar is met de bescherming in Nederland, verboden."


De eerste uitzondering zou kunnen betekenen dat het bewust verspreiden van de zaden onder de soortnaam niet is toegestaan.
De tweede zou kunnen betekenen dat je de zaden of pepers niet naar het buitenland mag verzenden.

Is je plant echter "open pollinated" of weet je zeker dat er sprake is van een kruising, dan mag je ze wel weer verspreiden of zelfs verkopen, onder een andere naam.

En dn geld er ook dit nog:
Wat betreft handhaving van dit kwekerrecht bestaat er een belangrijke uitzondering. Van de houder van het kwekersrecht wordt verwacht dat hij zelf ervoor waakt dat er geen inbreuk op zijn kwekersrecht wordt gemaakt. Dit betekent dat de houder van een kwekersrecht niet kan optreden tegen een inbreuk wanneer van de kweker redelijkerwijs verlangd kan worden dat hij in een eerder stadium actie had moeten ondernemen of indien door eigen toedoen van de kweker zaaigoed in de handel is gebracht.

Dus, als er een peper, met zaad erin, in de supermarkt ligt, dan kan het zijn dat de kweker geen beroep kan doen op zijn kwekersrecht, omdat hij ze met zaad en al verkoopt. Als dit het geval is dan zal een kweker ook wel weten dat het geen zin heeft zich te gaan bemoeien met clubjes tuinliefhebbers die heir en daar wat zaadjes ruilen. Bij zo'n kweker (zoals Westland Pepers) gaat het toch om de bulk, en daar kunnen wij met zn allen niet eens aan tippen.
Cats&Chilli's
 
Berichten: 158
Geregistreerd: ma aug 01, 2016 9:38 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 89 times

Re: Gerigistreerde pepersoorten in NL

Berichtdoor Cats&Chilli's » za okt 28, 2017 4:27 pm

Ook heel interessant: het rassenregister
Hierin vind je alle geregistreerde paprika en pepersoorten, maar ook afgwezen (vanwege niet voldoende onderscheidend)

https://www.raadvoorplantenrassen.nl/nl/rassenregister/

Ik ben er zelf al even ingedoken en voor jullie het hele overzicht van bestaande soorten opgeslagen.
bijgaand een excel bestand met de hele lijst van beschermde peper- en paprikasoorten in NL

PDF : https://sanderclement.stackstorage.com/s/AfT81l6PSJK7TEB
EXCEL: https://sanderclement.stackstorage.com/s/ScHh2JzcTIg2qYJ
Cats&Chilli's
 
Berichten: 158
Geregistreerd: ma aug 01, 2016 9:38 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 89 times

Re: Gerigistreerde pepersoorten in NL

Berichtdoor Victorus » zo okt 29, 2017 10:06 am

Die registratie is alleen van belang voor commerciele kwekers. Als je als hobbykweker pepers kweekt dan mag alles, mits je de pepers de plantjes of de zaden niet (op commerciele basis) verkoopt. Een mooi voorbeeld is Piment 'd Espelette. Dat is een beschermde handelsnaam. Daarom worden in Frankrijk de plantjes en zaden en misschien ook wel de pepers zelf onder de naam Gorria verkocht. Dat is geen beschermde handelsnaam. Gorria is de Baskische naam voor Rood. Zoek maar eens op google met Graines Gorria.

Als iemand een nieuwe pepersoort ontwikkeld en hij die laat registreren heeft die persoon het exclusieve recht om de zaden te verkopen waarbij uit de opbrenst bij verkoop van de zaden inkomen gegenereerd wordt. Als jij als hobbykweker wat zaden ruilt of verkoopt aan een andere hobbykweker dan kraait daar geen haan naar. Dus ik zou me maar geen zorgen maken.
Victorus
 
Berichten: 514
Geregistreerd: wo aug 07, 2013 1:52 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 123 times

Re: Gerigistreerde pepersoorten in NL

Berichtdoor stan » zo okt 29, 2017 10:17 pm

Even een aanvulling op @Victorus. Tsja mist je natuurlijk zaden gaat verkopen van planten die nog in ontwikkeling zijn. Dan kan je wss wel problemen gaan krijgen met diegene wie dat nieuwe soort aan het ontwikkelen is.
Avatar gebruiker
stan
 
Berichten: 1563
Geregistreerd: do jan 23, 2014 11:26 pm
Woonplaats: Amsterdam
Has thanked: 734 times
Been thanked: 1077 times


Keer terug naar Informatie over pepers

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron