Pagina 1 van 1

Peper is een ?

BerichtGeplaatst: zo mei 15, 2016 10:06 am
door Samba
Ik wist het niet, maar peper is een bes.
Dit zag ik staan:

Plant en peper

Peper Kerinting meer

De peper is een niet winterharde heester, de peper zelf is eigenlijk een bes. Alle Capsicums zijn dus meerjarig, waar de Capsicum annuum met haar naam aan lijkt te geven dat die groep eenjarig is, is dat dus niet juist! (geen idee hoe ze aan die naam komt).

Meer info:

http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteel ... sen/peper/

Re: Peper is een ?

BerichtGeplaatst: ma mei 16, 2016 6:43 am
door Victorus
Tja, hoe kom je aan de namen? De soort Baccatum geeft aan dat het een bes is. De Nederlander Nikolaus von Jacquin bedacht de naam Chinensis in 1776, kennelijk omdat de persoon waar hij ze van kreeg op een Chinees leek.

Inderdaad, Anuums zijn gewoon meerjarige planten, alleen de opbrengst loopt terug als de plant ouder wordt. Daarom worden ze elk jaar opnieuw gezaaid en gekweekt voor de beste oogst. Vandaar de naam.

Re: Peper is een ?

BerichtGeplaatst: ma mei 16, 2016 1:25 pm
door stan
Victorus schreef:Inderdaad, Anuums zijn gewoon meerjarige planten, alleen de opbrengst loopt terug als de plant ouder wordt. Daarom worden ze elk jaar opnieuw gezaaid en gekweekt voor de beste oogst. Vandaar de naam.
hmm hier juist in het 2 jaar meer oogst dus hier iig geen terugloop.

Re: Peper is een ?

BerichtGeplaatst: ma mei 16, 2016 1:58 pm
door goosman
Sommige soorten schijnen in het tweede jaar juist het best te produceren, iig volgens de peperbijbel van DeWitt & Bosland.

Re: Peper is een ?

BerichtGeplaatst: ma mei 16, 2016 2:56 pm
door stan
Nou dan komt het dus niet uit de lucht-vallen mijn ervaring @ goosman.

Re: Peper is een ?

BerichtGeplaatst: ma mei 16, 2016 4:14 pm
door snx
Ik heb, niet gehinderd door enige vorm van expertise op biologisch gebied, snel proberen uit te zoeken waar de naam Annuum vandaan komt. De oudste referenties die ik vind zijn naar Linnaeus en zijn werk uit 1753. Linnaeus was een Zweed, en verreweg de meeste capsicums kunnen niet tegen vorst. Zou hij de plant als eenjarig hebben bestempeld door het gedrag in noord-Europese botanische tuinen? Of mijn zoekwerk of mijn interpretatie van de resultaten is beroerd, dat kan ook best. :)