Hot Sauce

Hot Sauce

Berichtdoor Billie » do jan 05, 2012 8:54 am

Ingriedienten:
6kg Tomaat
3kg uien
2 bollen look
1kg wortelen
1kg gemengde pepers + 2 naga morich (ontdaan van zaadlijsten en zaden)
1 liter Sojasaus
2kg suiker
1/2 liter azijn
3 citroenen
Handje vol thijm
Handje vol harissa

Begonnen met alle niet hete groenten proper te maken en te snijden...
Afbeelding

Van de tomaat hield ik net geen 3kg over. Deze had ik ontdaan van vel en zaden...
Eerst heb ik de wortel aangestoofd in wat (goeie)boter en olie, daar de ui en look bij gedaan.
Dan de tomaat en dit alles zachtjes laten stoven op het vuur...
Toen ben ik begonnen met de pepers proper te maken... De Naga's heb ik ontdaan van zaadlijsten en zaden, want dacht dat de saus anders niet te eten was... de andere pepers heb ik ontdaan van het steeltje en zo in de keukenrobot gegooid...
Alles lekker fijn gesneden in de keukenrobot...
Dan de suiker, azijn en citroenen hier aan toegevoegd en als laatste de kruiden.
De laurier moet je eruit halen net voor dat er met de staafmixer doorgegaan word...
Nu de saus nog eens 15 á 20 min laten verder pruttelen en deze door de passe vitte halen, op deze manier halen we alle smaak uit de pulp...
Nu laat ik de saus nog een uurtje of 2 verder pruttelen tot deze dik genoeg is om als saus te gebruiken.
Het kan zijn dat er op het laatste nog een beetje bindmiddel erbij moet om de saus nog iets dikker te krijgen, want door te reduceren word deze ook steeds pikanter heb ik de indruk :D

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Groetjes...
Avatar gebruiker
Billie
Moderator
 
Berichten: 5226
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 9:12 am
Woonplaats: Kwaadmechelen
Has thanked: 806 times
Been thanked: 1471 times

Re: Hot Sauce

Berichtdoor timm » do jan 05, 2012 10:28 pm

ziet er smakelijk uit :) hoeveel saus houd je ongeveer over?want er lijkt behoorlijk wat hoeveelheden aan ingrediënten in te gaan.
is het trouwens 1 lepel of 1 liter soja saus?kan best een vervelende fout worden als ik het verkeerde pak :mrgreen:
Avatar gebruiker
timm
 
Berichten: 2732
Geregistreerd: zo jan 01, 2012 1:49 pm
Woonplaats: Breda
Has thanked: 497 times
Been thanked: 399 times

Re: Hot Sauce

Berichtdoor lady-sofia » do jan 05, 2012 11:35 pm

Leuk recept! =)

Hoe weet je eigenlijk in welke mate je pepers moet toevoegen en welke juist de beste smaak zullen geven etc.?
Avatar gebruiker
lady-sofia
 
Berichten: 5
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 9:32 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Hot Sauce

Berichtdoor Billie » vr jan 06, 2012 8:58 am

timm schreef:ziet er smakelijk uit :) hoeveel saus houd je ongeveer over?want er lijkt behoorlijk wat hoeveelheden aan ingrediënten in te gaan.
is het trouwens 1 lepel of 1 liter soja saus?kan best een vervelende fout worden als ik het verkeerde pak :mrgreen:


Dit is 1 liter. Als ik een eetlepel bedoel gebruik ik el ;)

lady-sofia schreef:Leuk recept! =)

Hoe weet je eigenlijk in welke mate je pepers moet toevoegen en welke juist de beste smaak zullen geven etc.?


Dit weet je niet. Ik had toen 3kg pepers van een medelid gekregen en heb hiervan de saus gemaakt...
Avatar gebruiker
Billie
Moderator
 
Berichten: 5226
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 9:12 am
Woonplaats: Kwaadmechelen
Has thanked: 806 times
Been thanked: 1471 times

Re: Hot Sauce

Berichtdoor timm » vr jan 06, 2012 5:28 pm

Ok bedankt :) ik zag bij de azijn namelijk wel liter staan dus vandaar de verwarring.
Avatar gebruiker
timm
 
Berichten: 2732
Geregistreerd: zo jan 01, 2012 1:49 pm
Woonplaats: Breda
Has thanked: 497 times
Been thanked: 399 times

Re: Hot Sauce

Berichtdoor Billie » vr jan 06, 2012 6:25 pm

Ah ja...nu zie ik het ook.
Heb het aangepast. ;)
Avatar gebruiker
Billie
Moderator
 
Berichten: 5226
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 9:12 am
Woonplaats: Kwaadmechelen
Has thanked: 806 times
Been thanked: 1471 times

Re: Hot Sauce

Berichtdoor timm » vr jan 06, 2012 11:17 pm

lady-sofia schreef:Leuk recept! =)

Hoe weet je eigenlijk in welke mate je pepers moet toevoegen en welke juist de beste smaak zullen geven etc.?


Veel proeven denk ik zo,pepers erbij gooien kan altijd,eruit halen word lastig.Ik zou ook de pepers nemen waarvan je denk dat je ze wel aankunt.
Billie schreef:Ah ja...nu zie ik het ook.
Heb het aangepast. ;)

Danku :)
Avatar gebruiker
timm
 
Berichten: 2732
Geregistreerd: zo jan 01, 2012 1:49 pm
Woonplaats: Breda
Has thanked: 497 times
Been thanked: 399 times

Re: Hot Sauce

Berichtdoor GlennsPeppers » do apr 19, 2012 5:28 am

Wow deze saus ziet er super lekker uit! Ga ik ook eens proberen te maken.
Heeft een beetje de kleur van een gerookte hot saus.

Toppie!
GlennsPeppers
 
Berichten: 7
Geregistreerd: vr jan 06, 2012 6:43 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Hot Sauce

Berichtdoor snx » wo sep 04, 2013 4:15 pm

Thanks Billie, voor het recept en de inspirerende fotos!

Net een half pannetje saus gemaakt met zo ongeveer de ingredienten zoals die van jou. Niet helemaal precies in verhouding, ik had ongeveer een ons aan pepers (5 Mme Jeanette, de rest Rawits). 3 tomaten, 3 uien, 6 teentjes knoflook, 1 dikke wortel, en de rest van de ingredienten ook wat minder, beetje op gevoel ipv wegen... Bruine basterdsuiker gebruikt. Geen passe vite in huis, dus maar met een lepel door een metalen zeef geduwd. Prachtig mooi resultaat, een mooie, romige, hete saus staat nog zachtjes wat in te dikken. Nu nog wat potjes vinden om het in te stoppen :)
seizoen 2013, 2014, 2016, 2018
Avatar gebruiker
snx
 
Berichten: 1070
Geregistreerd: zo jul 21, 2013 10:38 pm
Woonplaats: Groningen
Has thanked: 747 times
Been thanked: 714 times

Re: Hot Sauce

Berichtdoor Billie » wo sep 04, 2013 5:43 pm

Laat ze smaken ;)
Avatar gebruiker
Billie
Moderator
 
Berichten: 5226
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 9:12 am
Woonplaats: Kwaadmechelen
Has thanked: 806 times
Been thanked: 1471 times

Volgende

Keer terug naar Pittige sauzen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron