pepers in dirpevries

pepers in dirpevries

Berichtdoor thezappa » ma okt 17, 2016 2:35 pm

ik heb nu natuurlijk nieuwe 2016 oogst , maar heb nog echt 2 lades vol in de diepvries liggen hoelang blijven deze nog goed? lijkt mij altijd? of

iemand tips om er iets van te maken
Avatar gebruiker
thezappa
 
Berichten: 418
Geregistreerd: wo mei 07, 2014 11:34 am
Has thanked: 26 times
Been thanked: 184 times

Re: pepers in dirpevries

Berichtdoor Arie » ma okt 17, 2016 2:42 pm

Ik heb ze er van vorig jaar nog in liggen en die zijn nog prima! Je zou er een neutrale sambal oelek (malen met zout) van kunnen maken en die in kleine zakjes invriezen. Scheelt wat ruimte met hele pepers en sambal oelek kun je makkelijk omtoveren tot andere sambals/currypasta's.
Avatar gebruiker
Arie
 
Berichten: 107
Geregistreerd: ma okt 12, 2015 12:48 pm
Has thanked: 37 times
Been thanked: 127 times

Re: pepers in dirpevries

Berichtdoor Koenv » za dec 10, 2016 7:40 pm

hey arie,

is er een verschil in bereiding tussen verse pepers of pepers uit diepvries voor bvb sambal/hot sauce?
kan je die even goed laten fermenteren?
Koenv
 
Berichten: 488
Geregistreerd: di apr 28, 2015 4:16 pm
Has thanked: 618 times
Been thanked: 662 times

Re: pepers in dirpevries

Berichtdoor Jan » zo dec 11, 2016 11:45 am

Koenv schreef:is er een verschil in bereiding tussen verse pepers of pepers uit diepvries voor bvb sambal/hot sauce?

Nee, eigenlijk niet. Het grootste verschil is dat de cellen van de vrucht zijn beschadigd door bevriezing en je dus niet de lekker knapperige verse peper uit de vriezer kan halen. Na het ontdooien is de peper wat slapjes en raakt snel vocht kwijt. Meestal snij ik ze als ze nog een beetje bevroren zijn, dat geeft minder vocht verlies.

Koenv schreef:kan je die even goed laten fermenteren?

Ja, mits. Als je de pepers verhit hebt voor het invriezen, dat zijn ook de gisten dood die voor het fermenteren zorgen. Je moet dan een starter gebruiken. Als je ze alleen gemalen met een beetje zout (max 5%) dan heb je de perfecte basis voor natuurlijke fermentatie.
Ruillijst voor elk seizoen
Avatar gebruiker
Jan
 
Berichten: 688
Geregistreerd: za dec 31, 2011 9:22 pm
Woonplaats: Drenthe, NL
Has thanked: 157 times
Been thanked: 359 times

Re: pepers in dirpevries

Berichtdoor Ralf » zo dec 11, 2016 12:47 pm

De fermentatie van de rocoto's 2015 uit de diepvres is hier zojuist gestopt en klaar. Werkt perfect en is mijn favoriete manier van saus/sambal maken omdat je ook geen houdbaarheidsprobleem meer hebt.
Avatar gebruiker
Ralf
 
Berichten: 306
Geregistreerd: do jan 22, 2015 10:33 am
Woonplaats: Waalre
Has thanked: 96 times
Been thanked: 150 times

Re: pepers in dirpevries

Berichtdoor Sol » zo dec 11, 2016 4:27 pm

Ralf schreef:De fermentatie van de rocoto's 2015 uit de diepvres is hier zojuist gestopt en klaar. Werkt perfect en is mijn favoriete manier van saus/sambal maken omdat je ook geen houdbaarheidsprobleem meer hebt.

Weet je zeker dat er geen vervelende organismen meer in kunnen groeien als je de pot eenmaal geopend hebt?
Botulline? Natuurlijke gisten uit de lucht? Bacteriën?
Avatar gebruiker
Sol
 
Berichten: 835
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 11:07 pm
Woonplaats: Midden Nederland
Has thanked: 44 times
Been thanked: 212 times

Re: pepers in dirpevries

Berichtdoor Ralf » zo dec 11, 2016 8:19 pm

Tot nu toe geen last van gehad... :h
Avatar gebruiker
Ralf
 
Berichten: 306
Geregistreerd: do jan 22, 2015 10:33 am
Woonplaats: Waalre
Has thanked: 96 times
Been thanked: 150 times

Re: pepers in dirpevries

Berichtdoor Jan » zo dec 11, 2016 9:04 pm

Alles kan bederven... maar als het fermenteren voltooid is, heb je een PH van tussen 3 en 4. Zo zuur als azijn, daar komt weinig gist, bacterie of botulline meer op af. Ze kunnen er niet in leven. Het is net zoiets als een houdsbaarheiddatum op zout zetten. :?:
Ruillijst voor elk seizoen
Avatar gebruiker
Jan
 
Berichten: 688
Geregistreerd: za dec 31, 2011 9:22 pm
Woonplaats: Drenthe, NL
Has thanked: 157 times
Been thanked: 359 times


Keer terug naar Pittige sauzen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten