Sambal Badjak

Sambal Badjak

Berichtdoor Rikkieh » vr feb 05, 2016 4:10 pm

Hallo hobbyisten,

Ik heb hier een recept voor een heerlijke verse sambal.

DSC_0971.jpg
DSC_0971.jpg (84.86 KiB) 1366 keer bekeken


Ingrediënten:

10/15 pepers naar keuze.
4 teentjes knoflook
2 rode uien of sjalotten
7 kemirinoten
2cm gemberwortel

1 stengel sereh (citroengras)
2 salambladeren
2cm Laos
180 ml sojaolie (of zonnebloem)
2 afgestreken el bruine basterdsuiker

Snijd de pepers in ringen. Pel en snijd de knoflook fijn. Pel en snipper de sjalotten. Vijzel de kemirinoten. Pureer de pepers, knoflook, sjalotten en de kemirinoten met een staafmixer tot een puree. Schil en halveer de gember. Kneus de stengel sereh, het salamblad en de loas.

Verhit een scheut olie in de wok en fruit de gevijzelde puree, gember, sereh, salamblad en de laos circa 2 minuten. Voeg de suiker toe en gaar de sambal al roerende in circa 3 minuten. Voeg de rest van de olie toe en frituur de sambal nog circa 2 minuten. Laat de sambal afkoelen en verwijder voor gebruik de gember, sereh salamblad en de laos.

**Het is niet mijn eigen recept**

DSC_0993.jpg
DSC_0993.jpg (45.92 KiB) 1366 keer bekeken

DSC_0985.jpg
DSC_0985.jpg (92.33 KiB) 1366 keer bekeken

DSC_0982.jpg
DSC_0982.jpg (86.74 KiB) 1366 keer bekeken

DSC_0979.jpg
DSC_0979.jpg (81.21 KiB) 1366 keer bekeken
Pittig gestoord
Rikkieh
 
Berichten: 26
Geregistreerd: za apr 25, 2015 12:09 am
Woonplaats: North
Has thanked: 2 times
Been thanked: 36 times

Re: Sambal Badjak

Berichtdoor Gijs » vr feb 05, 2016 4:11 pm

Ziet er goed uit ik ga dit zeker proberen als ik weer pepers heb :h
Avatar gebruiker
Gijs
 
Berichten: 640
Geregistreerd: do aug 13, 2015 5:58 pm
Has thanked: 1050 times
Been thanked: 669 times

Re: Sambal Badjak

Berichtdoor Niels535 » vr feb 05, 2016 5:03 pm

Klinkt goed! Ga ik ook zeker proberen.
Hoe lang is het ongeveer houdbaar?
Niels535
 
Berichten: 37
Geregistreerd: za apr 26, 2014 8:17 am
Has thanked: 55 times
Been thanked: 88 times

Re: Sambal Badjak

Berichtdoor Rikkieh » vr feb 05, 2016 5:33 pm

Niels535 schreef: Hoe lang is het ongeveer houdbaar?


Als je de hete (in de zin van warm :D ) sambal in een potje doet en meteen afsluit en af laat koelen zal er binnen het potje vacuüm ontstaan. Dan wel een aantal maanden. Geopend een paar weken.
Pittig gestoord
Rikkieh
 
Berichten: 26
Geregistreerd: za apr 25, 2015 12:09 am
Woonplaats: North
Has thanked: 2 times
Been thanked: 36 times

Re: Sambal Badjak

Berichtdoor wildplukker » zo feb 21, 2016 3:47 pm

Vervang de bastardsuiker door Goela djawa (palmsuiker) en fruit wat trassi mee, en de sambal badjak is helemaal top.
wildplukker
 
Berichten: 15
Geregistreerd: za sep 14, 2013 9:23 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times


Keer terug naar Recepten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten